mei 2

Onsterfelijkheid van de ziel, hoop en wedergeboorte ~ Granaatappel

0  comments

Onsterfelijkheid van de ziel, hoop en wedergeboorte ~ Granaatappel

Terwijl ik doelloos winkelde in de urban shopper op Strijp-s in mijn geliefde Eindhoven kwam ik de granaatappel tegen. In de bijzondere winkel Zamin van de Iraanse Nina en Nederlandse Michiel zag ik het liggen. Een broche met helderrode kleine granaatappeltjes. Ik was meteen verkocht en eenmaal thuis kwam ik tot een wel heel toepasselijke ontdekking!

Granaatappels staan symbool voor vruchtbaarheid vanwege hun vele zaden, maar ook voor de dood vanwege de rode kleur van het binnenste van de vrucht. De eerste afbeeldingen van de granaatappelboom zijn gevonden op grafschilderingen van de Egyptenaren van 2500 voor Christus. De boom wordt al sinds de oudheid geprezen om zijn gezonde invloed en koninklijke uitstraling. Hij staat voor de vernieuwing van de natuur en is een symbolische weergave van de diversiteit en eenheid van het leven.

Toetanchamon kreeg in zijn graftombe granaatappels mee om de wedergeboorte te bevorderen. De Egyptenaren dachten zelfs dat granaatappelsap een levenselixer was dat onsterfelijk maakte. In China is de granaatappel een van de drie gezegende vruchten van het boeddhisme. De granaatappel wordt daar gezien als een vrucht met geconcentreerde levenskracht.

Invloed op het hart

Granaatappels zijn een bron van kalium en vitamine C, maar vooral van polyfenolen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ze veel polyfenolen bevatten.

Polyfenolen werken ontstekingsremmend en hebben een anticarcinogene werking. Flavonoïden en anthocyanen beschermen de lichaamscellen tegen vrije radicalen en vertragen de verbranding in de cel. Ook verminderen ze de afzet van vetachtige stoffen in de bloedvaten en zorgen voor een daling van LDL- cholesterol, waardoor minder arteriosclerose (plaque vorming) optreedt. Verder kwam uit een studie van het Vanderbilt University Medical Center naar voren dat bij het regelmatig drinken van vruchtensap het risico op de ziekte van Alzheimer met 76% werd verlaagd, waarvoor de polyfenolen verantwoordelijk gehouden worden. Polyfenolen hebben ook een bloeddrukverlagend effect.

Belangrijke polyfenolbronnen zijn druiven, bessen, granaatappels, thee, bier, wijn, olijfolie, chocolade/cacao, walnoot, pinda, yerba mate (drank) en andere vruchten en groenten. Van resveratrol (schil van blauwe druiven) wordt verondersteld, dat dit een gunstige werking heeft bij het voorkomen van hartaandoeningen en kanker. Vruchtschillen hebben dus een hoog gehalte aan polyfenolen. Onlangs bleek uit onderzoek dat ook popcorn tot 2,5 % polyfenol bevat.

Loved this? Spread the word


About the Author

Floortje

Related posts

Nazomer ~ de perfecte timing voor een open hart operatie.

​Read More
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

>