mei 7

Sporten als ontspanning

0  comments

Sporten als ontspanning

Met enorme euforie fiets ik naar huis, ik heb mijn eerste training gehad met mijn personal trainer gespecialiseerd in revalidatie training! Wat een geweldige ervaring was dat. Eindelijk iemand die zegt dat ik wel vooruit kan gaan. Eindelijk iemand die zegt dat er meer in zit dan eruit komt. Eindelijk iemand die geen medelijden toont, mijn verhaal aanhoort en zegt ‘nou gaan we kijken wat je kan!’.

Ik voel me gehoord. Ik voel me goed als hij zegt dat ik meer kan dan hij verwacht had. Iets dat goed gaat! Mijn hersteltijd is snel, mijn bewegingen gecontroleerd en bewust en er zit kracht in mijn benen.

Altijd maar doorgaan en nooit echt herstellen zorgt voor uitputting en het opbranden van reserves. Dat heb ik al die jaren in mijn werk gedaan. Telkens totdat het teveel werd en ik ‘ziek’ werd doordat de berg met to do lijstjes te groot werd. Sporten zorgt voor rust in mijn hoofd. De sleutel tot ‘beter worden’ ligt in het bewegen en daarmee het lijf actief houden en het hoofd rustig. Sport als uitlaatklep, heb ik dan eindelijk het gevoel gevonden dat anderen altijd zo waarderen in zichzelf uitdagen en de grenzen opzoeken?!?!

Niet yoga maar fitness is nu mijn manier van ontspannen. Ik heb jaren yoga gedaan, maar op het lukte niet meer na mijn hartincident. Bij yoga denk ik teveel na, ligt de nadruk teveel op ademen en het hart openen. Dat zorgt voor stress in plaats van ontspanning. Bij fitness heb ik dat juist niet, hoewel ik wel met focus beweeg. Ik luister geen muziek en kijk geen tv, wat heel verleidelijk is in de sportschool. Ik wil geconcentreerd en bewust bewegen. Dat lukt! De belangrijkste les:

De hoeveelheid activiteiten op een dag en de intensiteit daarvan mag ik zelf bepalen. Ik leer mijn grens kennen door te kijken naar de hersteltijd. Is die lang dan heb ik teveel of te intensieve activiteiten gehad. Hersteltijd kunnen ook korte durende momenten zijn, bijvoorbeeld de 1 á 2 minuten tussen fitness oefeningen.

Mijn opdracht is dus om het sporten vol te houden, ook als het even tegen zit en korte activiteiten te vinden die ik gedurende de dag kan doen om sneller te herstellen! Ik denk dan aan:

  • (slaap) meditatie
  • luisteren naar muziek
  • lezen
  • wandelen
  • schrijven

Loved this? Spread the word


About the Author

Floortje

Related posts

Sporten als ontspanning

​Read More
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!

>